Här kommer äppelchoklad - halvtorkade äpplebitar doppade i choklad!
Jag har plockat många äpplen...jättemånga. Jag har gjort en massa sylt. Det är inget vanligt äppelmos utan det är karamell-kanel-ingefära äppelsylt kan man säga. Den är jättegod, jag använder det till gröt varje morgon, eller smälter den i varmvatten och dricker det.
Men jag ville göra något annat av alla äpplena och då kom jag ihåg min mammas favorit- äppelchoklad. Jag har inte sett att det finns i Sverige, och det är inte vanligt i Japan heller, hon köpte den på internet. Jag tycker om det också, så jag har försökt göra det.
*Ingredienserna*
1 äpple
1-2 msk socker
30 - 40 g mörkchoklad
1. Skära äpplet i ungefär 2 cm x 3 cm stora bitar.
2. Blanda äppelbitarna med sockret.
3. Mikra dem i ca 5 min (500 w) under lock eller plastfilm.
4. Ta bort locket och mikra igen i ca 3 min.
5. Torka äppelbitarna i ugnen i 100 grader i ca 2 timmar.
6. Hacka eller riv chokladen fint. Smält hälften av den över ett vattenbad. Var försiktig så att det inte blir vatten i chokladen. Blanda ner resterande choklad och rör tills allt smält.
9. Doppa äpplena i chokladen och lägga dem på bakplåtspapper att stelna.
Jag tycker att det är finare om man inte doppar hela äppelbitarna eftersom de torkade äppelbitarna får sådan fin guldfärg. Men man kan göra det när man har mycket choklad. Så nu tänker jag smälta chokladen i en liten kopp (t.ex. en glöggkopp) för att lättare kunna doppa äppelbitarnafast man måste i så fall smälta chokladen då och då.
Det passar bra till julgodis, eller hur?
OBS! (tillägga 30:e nov)
Jag måste tillägga en sak. Receptet är skrivet för bara ett äpple, men man vill nog oftast göra en större sats. Det är svårt att veta hur länge man ska mikra då, så när jag använder flera äpplen, brukar jag mikra ett och ett halvt äpple (kanske två går också tror jag) åt gången. Under tid man mikrar, skär man nästa omgång äpplen. Det funkar bra!