soja soja ingefära


God mat tröstar människor.
God vegansk mat tröstar människor mer.

Äpplechoklad ~Recept

Publicerad 2016-11-09 17:36:00 i Recept - efterrätt,

 
Här kommer äppelchoklad - halvtorkade äpplebitar doppade i choklad!
Jag har plockat många äpplen...jättemånga. Jag har gjort en massa sylt. Det är inget vanligt äppelmos utan det är karamell-kanel-ingefära äppelsylt kan man säga. Den är jättegod, jag använder det till gröt varje morgon, eller smälter den i varmvatten och dricker det. 
Men jag ville göra något annat av alla äpplena och då kom jag ihåg min mammas favorit- äppelchoklad. Jag har inte sett att det finns i Sverige, och det är inte vanligt i Japan heller, hon köpte den på internet. Jag tycker om det också, så jag har försökt göra det.
 
*Ingredienserna*
 
1 äpple
1-2 msk socker
30 - 40 g mörkchoklad
 
 *Gör så här*
 
1. Skära äpplet i ungefär 2 cm x 3 cm stora bitar.
2. Blanda äppelbitarna med sockret.
3. Mikra dem i ca 5 min (500 w) under lock eller plastfilm.
4. Ta bort locket och mikra igen i ca 3 min.
5. Torka äppelbitarna i ugnen i 100 grader i ca 2 timmar.
 
6. Hacka eller riv chokladen fint. Smält hälften av den över ett vattenbad. Var försiktig så att det inte blir vatten i chokladen. Blanda ner resterande choklad och rör tills allt smält.
9. Doppa äpplena i chokladen och lägga dem på bakplåtspapper att stelna.
 
Jag tycker att det är finare om man inte doppar hela äppelbitarna eftersom de torkade äppelbitarna får sådan fin guldfärg. Men man kan göra det när man har mycket choklad. Så nu tänker jag smälta chokladen i en liten kopp (t.ex. en glöggkopp) för att lättare kunna doppa äppelbitarnafast man måste i så fall smälta chokladen då och då.
 
Det passar bra till julgodis, eller hur?
 
OBS!  (tillägga 30:e nov)
 
Jag måste tillägga en sak. Receptet är skrivet för bara ett äpple, men man vill nog oftast göra en större sats. Det är svårt att veta hur länge man ska mikra då, så när jag använder flera äpplen,  brukar jag mikra ett och ett halvt äpple (kanske två går också tror jag) åt gången. Under tid man mikrar, skär man nästa omgång äpplen. Det funkar bra!
 

Kommentarer

Postat av: Frida

Publicerad 2016-11-30 13:51:22

Det låter jättegott!

Svar: Tack! Ja, det är jättegott, jag kan sluta att äta. Gärna prova det :)
etsuko

Postat av: Alex

Publicerad 2016-11-30 14:09:06

Finns receptet på "karamell-kanel-ingefära äppelsylt" på din blogg? För det låter fantastiskt gott!

Svar: Nej, tyvärr inte, men jag ska skriva nån gång! Men om jag säga helt lätt, karamelliserad äpplena med ingefära och kanel :)
etsuko

Postat av: Åsa Järnberg

Publicerad 2016-11-30 23:49:08

Vill också gärna ha recept på karamelliserade äpplen 👍😊

Svar: Okej! Jag ska skriva senare :) Tack!
etsuko

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

etsuko

Jag kommer från Japan, och har bott i Sverige sedan augusti 2012. Jag älskar mat mycket så naturligtvis tycker jag om laga och baka, och när jag bodde i Japan drev jag ett litet kafé. Goda maträtter gör människor glada. Jag vill gärna göra andra glada med mina maträtter. Jag vill dela med mig av mina recept, och berätta om japansk mat och kultur. Tyvärr är det svårt för mig att skriva på svenska, men det är bra att skriva för att lära sig. Jag hoppas ni kan förstå min svenska, men fråga gärna om ni inte förstår och rätta gärna om jag tar fel. Tack för hjälpen! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela