Hur man kokar bra ris? 2 ~Recept
För att få till ett riktigt bra ris behöver du väga riset och mäta upp vattnet noggrant och kolla värmen på spisen och hålla ordning på tiden.
*Ingredienser*
300 g ris för ca 3 personer
3.6 dl vatten för sushi / 4 dl för annat
450 g ris för ca 5 personer
5.4 dl vatten för sushi / 6 dl för annat
(När man gör sushi, blandar man i vinäger och har mindre vatten.)
*Gör så här*
1. Tvätta riset för att ta bort damm. Riset är torrt så det absorberar mycket vatten från början, så tvätta riset snabbt första gången så att inte riset suger i sig smutsigt vatten.
2. Rör om i riset med kupad hand ungefär 20 gånger. Skölj sedan riset med vatten och häll av det genast. Gör om den proceduren 3-5 gånger tills vattnet som rinner av nästan är klart och inte grumligt. Dammet försvinner bäst om man inte har så mycket vatten när man rör om. Friktionen hjälper då till att ta bort dammet.
Jag filmade det så kan ni titta på det här.
3. Låt sedan riset ligga till sig i vattnet i över en timme.
4. Ta bort allt vatten och tillsätt sedan 3 eller 3,5 dl rent vatten.
5. Koka riset på medelvärme från början. Kastrullen måste ha ett bra lock. Passa riset noga när det börjar koka. Låt det koka i 2 min till, sänk sedan värmen och fortsätt att koka i 3 min till. Låt sedan riset koka på låg temperatur i 5-7 min.
Använder man en vanlig elspis kan man inte snabbt höja och sänka temperaturen så därför brukar jag byta platta med lägre värme när jag använder elspis.
(Hemma hos mig har jag IH och jag kokar på 6 - 4 - 2 och har en niogradig skala.)
6. Öppna locket och kolla om det finns vatten på ytan. Riset är klart när vattnet har kokat bort. Ibland behövs det kanske längre tid än jag angett. Om riset är klart, rör om lätt i det, tag det av plattan och låt stå i 10 minuter under lock för att ånga riset.
Tänk på att spisar och kastruller är olika så prova dig fram till det sätt som passar dig bäst.
*Tips*
Förresten, funderar du på varför jag säger 300 g eller 450 g? Det kommer från en av våra traditioner. Vi vägde riset med ett traditionellt en fyrkantig trälåda som heter masu (枡) under den feodala perioden.
Det fungerar så här.
2 gou = 3,6 dl = 300 g
3 gou = 5,4 dl = 450 g
Det går bra att frysa ris. det är bättre att frysa in än att det i kylen och det är bra att göra det innan det blir kallt, typ inom två timmar. Frys in små portioner för att ta fram vid behov. Riset kan bara micras, det är inte lämpligt att tina det i rumstemperatur.