Shiratama dango ~Recept
Hur som helst kan man säga att shiratama är en sorts av mochi. Den är mjuk, klibbig, seg och jättegott med soja, anko (あんこ : söt adzukibönspasta), oshiruko (お汁粉 : söt adzukibönsoppa) eller kinako (きな粉 : rostat sojamjöl) osv. Det är lätt att göra shiratama-dango.
100 g rismjöl (glutinous rice flour : OSV! Risentas rismjöl funkar inte, läs den här länken )
1 dl vatten
1 msk socker (för att det ska bli mjukare)
*Gör så här*
1. Häll rismjölet och sockret i en skål och tillsätt ungefär 0,7 dl vatten. Blanda ihop och tillsätt resten av vattnet, lite i taget, tills degen blir mjuk som en örsnibb.
2. Rulla degen tills platta bullar med cirka 3 cm i diameter.
3. Koka upp riktigt med vatten och koka bullarna. När du lägger bullarna i vattnet så rör om så att det inte fastnar i botten på kastrullen. Ungefär efter 2-3 minuter flyter bullarna upp men fortsätta att koka dem en minut till och ta sedan upp dem ur kastrullen och lägg ner i kallvatten.
*Tips*
Till exempel...
・Kinako blandat med socker
・Kinako och mörk sirap
・Anko eller oshiruko
・Goma (sesam) shiruko (Blanda tahini, socker och mycket lite varmvatten)
・Söt sojasmak sirap
Jag ska berätta om anko och oshiruko annan gång.
(Anko kallas an och oshiruko kallas zenzai också.