soja soja ingefära


God mat tröstar människor.
God vegansk mat tröstar människor mer.

Toshi-koshi soba

Publicerad 2016-12-31 02:13:00 i Om japansk mat,

Japaner måste äta soba-nudlar på nyårsafton, så jag åkte till stan för att köpa soba.

Inte "måste" men det är en stora tradition i Japan. Den heter toshi-koshi soba (年越し蕎麦). När vi äter toshi-koshi soba så önskar vi att vi ska bli som långa och tunna nudlar. Men jag vill inte bli lång och tunn utan jag vill vara kort och tjock, men jag vill äta toshi-koshi soba ändå, eftersom det har jag gjort varje år i hela mitt finns flera asiatiska mataffärer som säljer flera sorters soba i Stockholm.

Men jag märkte att det inte var så bra som jag hade trott. Jag har skrivit om soba förr och det är bovetenudlar och vanliga soba innehåller 80 % bovetemjöl och 20 % vetemjöl som fungerar som bindemedel. Men alla soba i affärerna innehöll 70 - 80 % vetemjöl... den värsta soban bestod av 97 %bvetemjöl! Bovetemjöl bara 1 % !!! ET är inte soba längre... Alla soba var inte japanska produkter förstod. Synd, men jag köpte en ändå, det finns ingen information om hur mycket bovetemjöl sen innehåller men den var billig i alla fall.

Men jag hittade en riktig god soba hemma som jag har fått från min kompis. 100 % bovetemjöl!! Jag hade glömt bort det. Vilken tur! Så jag kunde äta jättegoda toshi-koshi soba idag. Det var min första veganska soba.

Jag ska berätta om receptet en annan gång.

Tack för i år och Gott Nytt År!

 

 

Om

Min profilbild

etsuko

Jag kommer från Japan, och har bott i Sverige sedan augusti 2012. Jag älskar mat mycket så naturligtvis tycker jag om laga och baka, och när jag bodde i Japan drev jag ett litet kafé. Goda maträtter gör människor glada. Jag vill gärna göra andra glada med mina maträtter. Jag vill dela med mig av mina recept, och berätta om japansk mat och kultur. Tyvärr är det svårt för mig att skriva på svenska, men det är bra att skriva för att lära sig. Jag hoppas ni kan förstå min svenska, men fråga gärna om ni inte förstår och rätta gärna om jag tar fel. Tack för hjälpen! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela