soja soja ingefära


God mat tröstar människor.
God vegansk mat tröstar människor mer.

Sushi del 1 *Det finns flera olika sushi*

Publicerad 2017-01-28 22:53:00 i Om japansk mat,

Nu ska jag börjar berätta om sushi. Det finns väldigt mycket att lära sig om sushi så det bli nog en lång historia.

Syftet med sushi var ursprungligen att spara på fisk. Därför kan man säga att sushi var en fiskrätt från början. Men nu för tiden gör man många variationer av sushi förstås, självklart också många olika sorters veganska sushi. Man har skapat många nya sushi, t.ex. avokado är jättevanligt i sushi, men den är ganska ny i sushins historia.

Men sushi behöver ris som blandas med sushi-vinäger. Man kan skippa fisken men får inte skippa riset. Sushi utan ris är som kanelbullar utan kanel. Jag har sett flera rätter utanför Japan som har kallats sushi men som inte innehåller ris. Det finns en del människor som har missförstått vad sushi är så jag måste berätta det grundläggande.
Och riset är inte vanligt kokt ris, det måste blandas med ris-vinäger. Det heter "Sumeshi"(酢飯). 

Ordet sumeshi betyder:

Su (酢=vinäger) + Meshi (飯 = kokt ris) = sumeshi (酢飯)

När man använder Sumeshi ihop med andra ingredienser, kallas det sushi. Jag berättade om Onigiri förut, det är också "Nigiri" (onigiri = o-nigiri) men det innehåller inte vinäger. Det finns maki med vanligt ris, då kallas det Nori-maki. Nori är sjögräs så Nori-maki betyder att man rullar in något i sjögräset. Och man kan säga "Nori-maki" även om det inte innehåller ris, om man rullar nånting så kallas det helt enkelt Nori-maki.

Det finns flera olika sushi. Jag ska kortfattat och enkelt berätta om det.

*Nigiri (握り), Maki (巻き) och Inari (稲荷)*

Dessa tre sushisorter är mycket vanliga och man kan äta dem på sushi-restauranger. Många har antagligen sett eller ätit dem tror.

Nigiri betyder som "riskuddar" i detta fall (Den vanliga betydelsen är "krama tag i" eller gripa tag i"). Man gör en liten risboll och lägger på någon ingrediens ovanpå riset. Ingersiensen av sushi kallas Neta (ネタ) eller sushi-neta (寿司ネタ).

I Japan gör man nästan aldrig Nigiri hemma, det är restaurang sushi. Det ser jätteenkelt ut att göra men det är inte sant. Det behövs mycket teknik och man måste träna att göra Nigiri för att bli sushi-kock. Men man kan laga den hemma, det är bara svårt att göra det lika snabbt, vackert och gott som på restaurangerna.

Förresten har jag sett en bra video, den berättar om skillnaden mellan svenska sushi och japanska sushi. Filmen är kul att titta på.

Hur äter man sushi som i Japan?

 
Maki betyder att rulla. Man rullar ris med någon Neta

Det vanliga är att man använder sjögräs för att rulla, men man kan rulla med vad som helst, t.ex tunna gurkskivor. Det finns också "Gunkan-maki" (軍艦巻き), man rullar ris med liten sjögräs och lägger några ingredienser ovanpå. Det ser ut som "Gunkan" (stridsfartyg), därför kallas det så. Jag har gjort Gunkan-maki med tunna gurkskivor, det var gott och fint.

"Inari-sushi" (稲荷寿司) kallas ofta bara "tofu", men det heter egentligen Inari-sushi. Den finns på sushi-restauranger men man lagar det ofta hemma. Det finns ett livsmedel som heter Abura-age (油あげ), som är friterad tofu. Man kokar abara-age i soja, socker, osv., sen fyller man den med sumeshi. Jag har bara hittat färdigkokt abura-age i asiatiska mataffärer, men man enkelt kan laga inari-sushi ändå.

Det finns ytterligare sushi-rätter. Chirashi-sushi (ちらし寿司) , Temaki-sushi (手巻き寿司), Temari-sushi (手鞠寿司) Oshi-sushi (押し寿司). Chirashi-sushi och Temaki-sushi är vanliga hemma-sushi. Man gör Maki-sushi hemma också. Temari-sushi och Oshi-sushi är inte så vanliga, de är som andra Nigiri-sushi, man tänker ut dem för att göra Nigiri-sushi på enkla sätt.

Jag ska skriva ner recepten steg för steg, men det viktigaste är sushi sumeshi. Så jag ska berätta hur man göra sumeshi nästa gång.

Förresten, jag har skrivit "Inari-sushi" eller "temaki-sushi" osv., för att man ska förstå att det är något sushi-rätter, men uttalet ska egentligen vara "inari-zushi" eller "temaki-zushi". Om finns ett ord framför, så blir uttalet "zushi". Ja, japanska är ett hemskt svårt språk. Det är inte så viktigt men jag vill lära er hur det verkligen är, det är bra att veta bara.

 

Om

Min profilbild

etsuko

Jag kommer från Japan, och har bott i Sverige sedan augusti 2012. Jag älskar mat mycket så naturligtvis tycker jag om laga och baka, och när jag bodde i Japan drev jag ett litet kafé. Goda maträtter gör människor glada. Jag vill gärna göra andra glada med mina maträtter. Jag vill dela med mig av mina recept, och berätta om japansk mat och kultur. Tyvärr är det svårt för mig att skriva på svenska, men det är bra att skriva för att lära sig. Jag hoppas ni kan förstå min svenska, men fråga gärna om ni inte förstår och rätta gärna om jag tar fel. Tack för hjälpen! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela