soja soja ingefära


God mat tröstar människor.
God vegansk mat tröstar människor mer.

Okara-mochi / soja-smak ~Recept~

Publicerad 2016-10-28 19:19:00 i Om japansk efterrätt, Recept - efterrätt,

 

餅 (mochi) är ganska känt nu i Sverige tror jag. 

Mochi är en japansk maträtt gjord på 餅米 (mochigome = klibbigt ris). Det är klibbigt och konsistensen är mjuk och seg. Mochi används som ingrediens i ett flertal japanska maträtter eller efterrätter.
I Japan tillreds riktig mochi genom att man bankar ångat mochigome i en traditionell mortel som heter 臼(usu) eller alternativt använder en modern elektronisk maskin.
Men det finns flera andra mochi som görs på andra sätt t.ex används klibbigt rismjöl eller stärkelse. Om konsistensen blir likadan som mochi, kallas det "~~mochi" som okara-mochi.

Det här är en sorts mochi gjord på okara och jag vill berätta om hur man gör. Okara är sojabönsresterna när man gör sojamjölk. (Jag berättade om det när jag skrev sojamjölksreceptet). Denna mochi är inte så klibbig som riktig mochi men mjuk och seg som riktig mochi.

Det finns två olika sätt att göra okara, jag ska berätta en av dem den här gången.

*Ingredienser för två personer*

till mochin
100 g okara
ca 0,5 dl sojamjölk eller vatten
50 g potatismjöl

till såsen - Blanda alltihop
1 msk soja
1 msk sake eller vitvin eller vatten
2 msk socker

 

 

*Gör så här*

1. Blanda okaran, sojamjölken och potatismjölet i en skål till lagom konsistens som man kan forma. Mängden mjölk är beroende av hur mycket vätska okaran innehåller. Om det blir för lös tillsätt bara lite mer potatismjöl.

2. Forma till runda platta ungefär som biffar.

3. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek mochin på båda sidorna till gyllenbrun färg.

4. Tillsätt såsen och koka, och karamellisera. Var försiktig så att du inte bränner mochin, soja är lätt att bränna, så när såsen kokar upp så stäng av plattan, den värmen räcker.

 

 

*Tips*

Att äta det med sjögläs är gott. 

Smör och soja är också gott! Stek mochin med bara smör först, sen tillsätt soja till sist.
Den kombination är den bästa! Vi använder den ofta i Japan, t.ex till majskorn eller popcorn.

Om

Min profilbild

etsuko

Jag kommer från Japan, och har bott i Sverige sedan augusti 2012. Jag älskar mat mycket så naturligtvis tycker jag om laga och baka, och när jag bodde i Japan drev jag ett litet kafé. Goda maträtter gör människor glada. Jag vill gärna göra andra glada med mina maträtter. Jag vill dela med mig av mina recept, och berätta om japansk mat och kultur. Tyvärr är det svårt för mig att skriva på svenska, men det är bra att skriva för att lära sig. Jag hoppas ni kan förstå min svenska, men fråga gärna om ni inte förstår och rätta gärna om jag tar fel. Tack för hjälpen! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela