Sushi del 1 *Det finns flera olika sushi*
Syftet med sushi var ursprungligen att spara på fisk. Därför kan man säga att sushi var en fiskrätt från början. Men nu för tiden gör man många variationer av sushi förstås, självklart också många olika sorters veganska sushi. Man har skapat många nya sushi, t.ex. avokado är jättevanligt i sushi, men den är ganska ny i sushins historia.
Men sushi behöver ris som blandas med sushi-vinäger. Man kan skippa fisken men får inte skippa riset. Sushi utan ris är som kanelbullar utan kanel. Jag har sett flera rätter utanför Japan som har kallats sushi men som inte innehåller ris. Det finns en del människor som har missförstått vad sushi är så jag måste berätta det grundläggande.
Och riset är inte vanligt kokt ris, det måste blandas med ris-vinäger. Det heter "Sumeshi"(酢飯).
Ordet sumeshi betyder:
Su (酢=vinäger) + Meshi (飯 = kokt ris) = sumeshi (酢飯)
När man använder Sumeshi ihop med andra ingredienser, kallas det sushi. Jag berättade om Onigiri förut, det är också "Nigiri" (onigiri = o-nigiri) men det innehåller inte vinäger. Det finns maki med vanligt ris, då kallas det Nori-maki. Nori är sjögräs så Nori-maki betyder att man rullar in något i sjögräset. Och man kan säga "Nori-maki" även om det inte innehåller ris, om man rullar nånting så kallas det helt enkelt Nori-maki.
Det finns flera olika sushi. Jag ska kortfattat och enkelt berätta om det.
*Nigiri (握り), Maki (巻き) och Inari (稲荷)*
Dessa tre sushisorter är mycket vanliga och man kan äta dem på sushi-restauranger. Många har antagligen sett eller ätit dem tror.
I Japan gör man nästan aldrig Nigiri hemma, det är restaurang sushi. Det ser jätteenkelt ut att göra men det är inte sant. Det behövs mycket teknik och man måste träna att göra Nigiri för att bli sushi-kock. Men man kan laga den hemma, det är bara svårt att göra det lika snabbt, vackert och gott som på restaurangerna.
Förresten har jag sett en bra video, den berättar om skillnaden mellan svenska sushi och japanska sushi. Filmen är kul att titta på.
Hur äter man sushi som i Japan?
Det vanliga är att man använder sjögräs för att rulla, men man kan rulla med vad som helst, t.ex tunna gurkskivor. Det finns också "Gunkan-maki" (軍艦巻き), man rullar ris med liten sjögräs och lägger några ingredienser ovanpå. Det ser ut som "Gunkan" (stridsfartyg), därför kallas det så. Jag har gjort Gunkan-maki med tunna gurkskivor, det var gott och fint.
Det finns ytterligare sushi-rätter. Chirashi-sushi (ちらし寿司) , Temaki-sushi (手巻き寿司), Temari-sushi (手鞠寿司) Oshi-sushi (押し寿司). Chirashi-sushi och Temaki-sushi är vanliga hemma-sushi. Man gör Maki-sushi hemma också. Temari-sushi och Oshi-sushi är inte så vanliga, de är som andra Nigiri-sushi, man tänker ut dem för att göra Nigiri-sushi på enkla sätt.
Jag ska skriva ner recepten steg för steg, men det viktigaste är sushi sumeshi. Så jag ska berätta hur man göra sumeshi nästa gång.
Förresten, jag har skrivit "Inari-sushi" eller "temaki-sushi" osv., för att man ska förstå att det är något sushi-rätter, men uttalet ska egentligen vara "inari-zushi" eller "temaki-zushi". Om finns ett ord framför, så blir uttalet "zushi". Ja, japanska är ett hemskt svårt språk. Det är inte så viktigt men jag vill lära er hur det verkligen är, det är bra att veta bara.