Mirin och sake
I japansk matlagning använder man soja, sake, socker och mirin. Vi kokar ofta rotfrukter med dem. Ibland använder man miso också. Det finns en rätt som heter niku-jyaga, man säger att det är en typisk japansk husmors rätt. Man kokar fläskkött med potatis, morot och gul lök, kryddar med soja, mirin, socker och sake. Det är jättegott, nu lagar jag det utan kött eller med tempeh.
Mirin liknar en söt sake kan man säga. Äkta mirin har 13 % ~ 14 % alkohol, så vanliga mataffärer kan inte sälja den i Sverige. Och det finns mirin som har bara mindre än 1 % alkohol, den kallas "mirin-fu krydda" det betyder krydda som mirin. Jag hittade flera sorters mirin men nästan alla var mirin-fu krydda. Jag hittade en äkta mirin på Goodstore, men det var jättedyrt, 72 kr / 2.5 dl. Även mirin-fu är ganska dyr, så jag gör alternativ mirin själv. Jag bara smälter 0,5 dl socker i 1 dl vitt vin. Man säger att honung funkar mycket bättre, men om man tänker att honung inte är vegansk (jag har funderat på det länge, är det veganskt eller inte... hur tänker ni?) kan man inte använda den.
Sake är också dyrt här i Sverige, och sake som man kan köpa på Systembolaget är för bra för att använda till matlagning. I Japan finns det sake för matlagning och det är billigt och tillräckligt bra till matlagning men inte gott att dricka. Men jag har inte sett sånt i Sverige, men det går bra att använda vitt vin i stället. Det är bättre att använda sake till alternativ mirin men jag använder vit vin på samma skäl.
Jag dricker inte alkohol så jag vet inte vilket vin som liknar sake, så jag köpte bara ett billigt vitt vin. Men jag vill hitta ett vitt vin som smakar ungefär som sake, och är söt som mirin.
Jag fick en fråga förut om varför man använder sake till matlagning. Jag hade inte tänkt på det, men jag kollade upp det och fick veta varför. Om man använder sake blir smaken mild. Soja är gott men inte milt. I Japan säger man att smaken är "spetsig". Så det är bra att använda sake. Mirin liknar sake och funkar på samma sätt.