Hur man kokar bra ris? 1 ~Om japanskt ris

Sushi har en central plats i det japanska köket. Dessutom är sushi stort i hela världen och många människor tycker mycket om det. Men innan jag berättar om sushi så måste jag berätta om ris.
Riset är den viktigaste ingrediensen i sushi, och det viktigaste livsmedlet i japansk mat. När jag jobbade med lunchleveranser sa chefen att det viktigaste var riset. Om riset är gott så klagar inte kunderna även om det andra inte är lika gott. Man sägar också det om sushi. Riset är sushins själ. Japaner är väldigt kräsna när det gäller ris och hur man tillagar det, t.ex. finns det många sorters riskokare och en del av dem kostar över 8,000 kr...Men jag tycker det är lite tråkigt, det behövs inte, man kan ju koka gott ris i en kastrull. Jag har inte haft någon riskokare sedan jag flyttade hemifrån i och för sig på grund av att köket var litet och det inte fanns nog med plats. Kanske det är därför jag är duktig på att koka ris.

Hur kokar man då ett gott ris i en kastrull? Först, måste man välja ett ris av god kvalité. För mig är det självklart att välja ett bra japanskt ris till japanska maträtter. Men tyvärr finns det inte så mycket att välja emellan i Sverige. Jag har inte sett riktigt japanskt ris som odlas i Japan, men man kan hitta japanskt ris som odlas i andra länder i asiatiska mataffärer. Titta efter märken som Nishiki (錦), Haruka (はるか), Hinode (日の出) etc. Jag tror inte att det är någon större skillnad på dem. Jag minns en japansk restaurang som använder Nishiki till sin sushi och själv använder jag Sunrice som odlas i Australien. Jag köpte det på Willys tidigare men nu är det tydligen borttaget ur sortimentet i min närmaste Willysbutik. Det är tråkigt att jag inte kan köpa det längre eftersom det var ganska bra och jättebilligt men nu ska jag prova den andra istället. Om ni inte kan hitta något japanskt ris kan du använda grötris i stället.
Koka sedan riset varsamt. Konsistensen är det viktigaste hos riset. Riset smakar ju inte så mycket och då betyder konsistensen mycket. Det får inte bli för mjukt, inte bli för hårt heller. Dessutom måste det bli väldigt kladdigt. Om du vill göra nigiri-sushi eller onigiri (ris bollar), måste riset vara kladdigt och en egenskap hos japanskt ris är just klibbigheten och därför måste man använda japanskt ris. Men konsistensen beror mer på hur man kokar än av kvalitén på riset.
Så välj ett bra ris och koka det varsamt, så får du ett gott ris!
Jag ska fortsätta med att berätta hur man kokar ett gott ris, så klart ;)
Förresten, jag säger "japanskt ris" men det kallas ofta "sushiris" i Sverige ofta. Men det är lite konstigt för oss japaner eftersom riset inte är bara för sushi. Men sushi är så känt och de flesta svenskar kanske lagar mest sushi med japansk ris. Det är antagligen därför som man kallar det sushiris här. När japaner säger "sushiris", menar man ris som redan blandats med vinäger och socker-