Okara-mochi / soja-smak ~Recept~
餅 (mochi) är ganska känt nu i Sverige tror jag.
Mochi är en japansk maträtt gjord på 餅米 (mochigome = klibbigt ris). Det är klibbigt och konsistensen är mjuk och seg. Mochi används som ingrediens i ett flertal japanska maträtter eller efterrätter.
I Japan tillreds riktig mochi genom att man bankar ångat mochigome i en traditionell mortel som heter 臼(usu) eller alternativt använder en modern elektronisk maskin.
Men det finns flera andra mochi som görs på andra sätt t.ex används klibbigt rismjöl eller stärkelse. Om konsistensen blir likadan som mochi, kallas det "~~mochi" som okara-mochi.
Det här är en sorts mochi gjord på okara och jag vill berätta om hur man gör. Okara är sojabönsresterna när man gör sojamjölk. (Jag berättade om det när jag skrev sojamjölksreceptet). Denna mochi är inte så klibbig som riktig mochi men mjuk och seg som riktig mochi.
Det finns två olika sätt att göra okara, jag ska berätta en av dem den här gången.
*Ingredienser för två personer*
till mochin
100 g okara
ca 0,5 dl sojamjölk eller vatten
50 g potatismjöl
till såsen - Blanda alltihop
1 msk soja
1 msk sake eller vitvin eller vatten
2 msk socker
*Gör så här*
1. Blanda okaran, sojamjölken och potatismjölet i en skål till lagom konsistens som man kan forma. Mängden mjölk är beroende av hur mycket vätska okaran innehåller. Om det blir för lös tillsätt bara lite mer potatismjöl.
2. Forma till runda platta ungefär som biffar.
3. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek mochin på båda sidorna till gyllenbrun färg.
4. Tillsätt såsen och koka, och karamellisera. Var försiktig så att du inte bränner mochin, soja är lätt att bränna, så när såsen kokar upp så stäng av plattan, den värmen räcker.
*Tips*
Att äta det med sjögläs är gott.
Smör och soja är också gott! Stek mochin med bara smör först, sen tillsätt soja till sist.
Den kombination är den bästa! Vi använder den ofta i Japan, t.ex till majskorn eller popcorn.