Okonomiyaki 3 ~Recept~
*Ingredienser för två personer*
〈Smet〉
100 g (ca 2 dl) vetemjöl
Ca 10 cm fin riven Nagaimo (yams) / alternativ: en fin riven potatis eller 25 g (ca 3 msk) potatismjöl
5 g (ca 1 tsk) bakpulver
1 tsk sojasås (kan uteslutas)
1 tsk kombudashi pulver (japansk buljong med kelp) (kan uteslutas)
1 tsk socker
En nypa salt
1,5-2 dl vatten (till lagom konsistens)
〈Fyllningar〉
3-4 bitar (ca 100-150g) tunt skivad spetskål (eller vitkål)
1,5 dl (ca 50g) mungbönsgroddar
Om man vill kan man tillsätta:
Tunt skivad purjolök, majskorn, riven morot, vegansk ost, köttsubstitut, etc. "Som du vill"!
〈Okonomisås〉
Blanda 8 delar vegetarisk ostronsås 2 delar chilisås
〈att ha på toppen om man vill〉
Vego-Majonnäs (Jag gör egen sojamajonäs, ska skriva nån gång)
Torkade, smulade norialger
*Gör så här*
1. Banda vetemjöl, (potatismjöl) och bakpulver
2. Tillsätt sojasås, dashi, socker, salt (och yams eller alternativ)
3. Tillsätt vatten lite i taget och var uppmärksam så att bra konsistensen blir bra, som amerikansk pankakassmet ungefär.
4. Tillsätt grönsaker - vitkål, groddar, och de ingredienser du själv vill ha
5. Hetta upp laggen. Häll i smeten och stek på medelvärme. Det är bra att sätta på ett lock. När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända plättarna/okonomiyakin
6. Häll såsen över Okonomiyakin och ringla majonäs och norialger.
*tips*
Om du blanda i extra ingredienser så finns det kanske inte tillräckligt med smet. Försök hitta balans mellan ingredienser och smet. (Jag tror ca 200g grönsaker är lagom)
Det viktigaste ingredienserna är smet, vitkål och okonomisås. Man kan byta ut eller skippa de andra ingredienserna. Skapa din egen okonomiyaki efter eget tycke!