Om nudlar
Man kan variera rätter med udon eller soba väldigt mycket. Kalla, varma, med currysoppa, som sallad, osv.
Japanerna anses duktiga på att laga utländska maträtter på sitt eget sätt. Det bästa exemplet på det är ramen. Ramen har blivit ordentligt integrerad i det japanska köket och många variationer existerar. Nu är det mycket populärt i hela världen. Även i Kina kallas det "Japanska ramen" och är populärt.
Vi har flera sådana maträtter, t.ex. japansk curry, omrice (omelett fylld med stekt ris, kyckling och grönsaker) neapolitansk spagetti (Spaghetti som steks med lök, champinjoner, skinka grön paprika och ketchup). Jo. Neapolitansk spagetti heter det fastän det inte finns i Neapel utan endast i Japan.
Jag tycker jättemycket om nudlar och lagar många olika slags nudlar. Det var svårt att laga veganska nudlar på grund av dashi (出汁, japansk buljong, som jag har skrivit om förr) som oftast är gjord av fisk, men jag hittade ett bra sätt och skapade många egna recept. Jag brukar göra egna udon-nudlar av vetemjöl. Jag vill gärna dela med mig av det receptet någon gång.
Förresten vill jag gärna lära er en viktig sak. Jag har märkt att man ofta blandar ihop udon och ramen. Namnet på nudlarna är beroende på vad nudlarna används till. Om man använder udon-nudlar till ramensoppa, så skulle man kanske kunna kalla det udon med ramen-stil eller ramen-udon. Men det finns curry-ramen och curry-udon, nu förstår ni vad det är. Detta är grundläggande kunskap om japanska nudlar.