Vege-broth / grönsaksbuljong av grönsaksresterna ~Recept
Jag kom ihåg en jättegod nudelsoppa som jag har ätit hos min vän när jag försökte göra udonsoppa utan fisk(bonit)-buljong. Hennes mamma sade att det inte var bonit-buljong utan en gjord av gul lök med skal. Så jag googlade och hittade denna vege-broth, och den är otroligt god.
Vad är bra med vege-broth?
1. God buljong - Den är söt och mild, och man kan använda den till vad som helst, inte bara till japansk mat. Smaken fördjupas.
2. Man kan använda hela grönsaker och det kostar ingenting
3. DeN har mycket nyttiga fytokemikalier - Fytokemikalier dämpar inflammationer i kroppen, fungerar som antioxidanter, så det hjälper kroppen att bli av med det onda kolesterolet och olika cancerframkallande ämnen. Fytokemikalier är mycket funktionella livsmedel.
Man kan använda grönsaksresterna till något bra! Och man kan göra det jättelätt!
Man måste prova det!
*Vege-broth*
*Ingredienser*
Grönsaksresterna (skal, rötter, frön osv) som man kan hålla med båda händerna
Ca 1,3 l vatten
1 msk sake eller vitvin
en bit av torkad kombu (om du har)
'Gör så här*
1. Koka grönsaksresterna med vatten och sake på låg värme, ca 40 min.
2. Filtrera bort grönsaksresterna, det är allt! Superenkelt!
3. Om du använder torkad kombu så tillsätta den i vege-broth.
・Skal från gul lök, purjolök eller grön lök, selleri, persilejestjälkar, morot passar jättebra. Potatis skal, äppelskärnor, blomfodert på tomater, svamp och papurikafrön går också bra. Men röd lök, broccolis stjälkar, blomkål och vit kåls stjälkar passar inte bra.
・Spara grönsaksresterna i kylskåpet allt eftersom, tills du har lagom mycket för att koka buljong.
・Om du oroar för om bekämpningsmedel, så tillsätt bikarbonat i vatten ca 1-2 min. Lös 2 tsk bikarbonat i ca 1 l vattnen.
・Man kan förvara buljongen i kylskåpet i ungefär 3-4 dagar. Man kan frysa deN också.