Sushi del 3 *Temaki-sushi*
Allt man behöver göra är att laga sumeshi (ris till sushi), skära grönsaker eller andra ingredienser, sen rullar man sushi själv.
Ordet temaki betyder:
Te (手=händerna) + maki (巻き=rulla) = Temaki (手巻き)
I Japan är det en vanlig rätt som man lagar hemma. Min mamma gör temaki-sushi när min brors familj kommer på nyårdagen, eftersom det är lätt att laga och alla tycker om det. (Dessutom orkar hon inte hålla på att laga så längre eftersom hon fixar med nyårsbordet och städar hela huset.) Gästerna väljer ut de vill rulla, sen äter man. Precis som tacos! Så du förstår att det är gott och roligt!
Första bilden togs på nyårsdagen i år, jag bjöd mina kompisar på veganska temaki-sushi. Alla njöt mycket av det.
~Ingredienserna som jag använde den där gången var:
gurka
morot
avokado
paprika
sockerärtor (Koka 1 min)
groddar
kokade bambuskott, svamp och ingefära med 0.5 dl sake (eller vid vin), 0.4 dl soja, 0.4 dl mirin och 1.5 msk socker.
Självklart kan man hitta på egna ingredienser. Det är också roligt att tänka ut.
Majonäs passar jättebra till grönsakersushi. Majonäs och soja blandat, är en bra kombination. Man kan göra vegans majonäs helt enkelt, receptet finns här.
Man kan rulla sushi med sjögräs såklart, men salladsblad kan användas också.
Gör gärna temaki-sushi till nästa fest! Let's maki maki!
Förresten, jag har skrivit "temaki-sushi" för att man ska förstå att det är något sushi-rätter, men uttalet ska egentligen vara "temaki-zushi" eller "temaki-zushi".