Apelsin choklad *Recept*
Det innebär ganska mycket joba och tar längre tid, men är inte svårt alls och jättemycket gott! Prova gärna!
*Ingredienser*
Apelsiner, så många som önskas (3 - 4 stycken är lagom att göra)
Socker (Halften av apelsinernas vikt)
1 msk cointreau eller konjak om så önskas
1 msk bikarbonat eller bakpulver
1. Låt de hela apelsinerna ligga i vatten och bikarbonat eller bakpulver ca en minut. Det funkar För ta bort bekämpningsmedel eller vax. Låt inte mer än en minut då försvinner vitaminer också. Tvätta dem sedan med en svamp.
2. Nagga apelsinerna med en nål eller en tandpetare. Inte så djupt, bara på ytan.
3. Häll kallt vatten över apelsinerna och koka upp, sen häll genast av vattnet. Upprepa den 3-4 gånger. Det funkar för att ta bort den bittra smaken. Koka inte apelsinerna så att de blir mjuka, då kommer det att svårt att skiva dem.
3. Skiva apelsinerna i 5-7 mm tjocka skivor.
4. Lägg skivorna i kastrullen eller en stekpannan. Det är bra för att använda ett kokkärl med så stor bottenyta som möjligt för att kunna sprida ut apelsinskivorna. Häll sedan över sockert jämt fördelat. Om man måste ha flera lager så ha socker på varje lager.
5. Låt detta stå i ca en timme så att apelsinerna vätskar sig.
6. Koka skivorna på medelvärme. När det har kokat upp, sänk värmen till mycket lågvärme och koka i ungefär 30 min med eTT lock av aluminiumfolie.
7. Vänd på skivorna och vila i över en timma. Var försiktig när du vänder dem stå så att de inte går sönder. Om du har tid är det bra för att låta dem stå över natten.
8. Tillsätt cointreau eller konjak om så önskas och koka skivorna igen på medelvärme utan lock. När det kokar upp så sänk värmen. Koka dem tills vätskan har blivit mycket mindre.
9. Lägg apelsinskivorna på en plåt med bakplatspapper.
10. Skjuts in i ugnen som i 100 grader varm ugn och torka äppelsinskivorna i ca 1 timma. Bra att vända dem efter 30 minuter.
11. Hacka eller riva chokladen fint. Smält hälften av den över ett vattenbad. Var försiktig så att det inte blir vatten i chokladen. Blanda ner resterande chokladen och rör tills allt smält.
12. Doppa halva av apelsinskivan i chokladen och lägga dem på ett bakplåtspapper och att stelna.
*Tips*
・Det är också bra att skiva halv innan doppar dem i chokladen om du tycker det är bättre.
・Om sirapen kvar, det är gott att dricka med värmt vatten eller te.