Daifuku och yukimi daifuku (mochi-glass) *Recept*
Traditionell daifuku är en mjuk riskaka gjord på mochi som fyllas med anko. Nu för tiden fyller man den med många olika ingredienser, t.ex. någon frukt, grädde eller glass. Mochin har också flera variationer, t.ex. blandat med matcha (ett japanskt grönt te som består av ett mycket finmalet pulver), eller yomogi (ett slags gräs) osv.
Jag trodde inte att man kunde göra daifuku hemma, men man kan lätt göra genom att använda mikron. Den är lite svår att forma, men jag hittade flera knep!
*Ingredienser* (till 8 styck)
240 g anko (recept finns här)
120 g rismjöl (glutinous rice flour : OSV! Risentas rismjöl funkar inte, läs den här länken)
50 g socker
2 dl vatten
ca 1 dl stärkelse t.ex. majsstärkelse eller potatismjöl (för att göras mochin inte ska fastna)
*Gör så här*
3. Tillsätt vattnet lite i taget och rör om.
4. När mjölet och vattnet blandats ordentligt, mikra i 1,5 min / 600w med lock eller plastfolie.
5. Knåda sedan ordentligt tills det blir klibbigt och glänsande, då blir det mochi!
6. Mikra igen i 1 min / 600w med lock.
7. Sprid ut stärkelsen på en stora tallrik och dina händer. Lägg i mochin och dela den i åtta delar. Mochin är varm så var försiktig!
9. Lägg mochin på decliltermåttet (som på bilden) sen lägg den i ankon och för ihop kanterna och forma ordentligt.
*Tips*
・Mochin blir hård när den blir kall. Om den blir hård och svår att forma, så går det bra att mikra igen. Om mochin blir varm blir den mjuk igen. Och det går bra att skölja av den för att ta bort stärkelsen innan man mikrar.
Det här är en populär variation i Japan. Ichigo betyder jordgubbe. Man sätta i en jordgubbe i daifukun! Det är ett ganska nytt påfund och när jag hörde talas om det första gången blir jag jätteförvånad. Jordgubbe i daifuku, vad äckligt! Men några sade att det var jättegott så jag provade det och det var faktiskt gott.
Man kan sätta jordgubbar i mitten av ankon, men det är kul att göra det som bilden. Gör vanliga daifuku först, och klipp med saxen, och sätta i en jordgubbe som skärs lagom stor. Ögon görs av choklad eller svarta sesamfrön.
Mochi-glass är också populärt. Det finns flera mochi-glass märken som t.ex. Bubbies, men yukimi-daifuku är originalet så jag vill gärna skriva det namnet. Det är av respekt för det företag som upptäckte mochi-glassen!
Tyvärr är varken Yukimi-daifuku och Bubbies veganska, men man kan göra vegansk mochi-glass om man använder vegansk glass så klart! Hurra!
Men recept är annorlunda.
100 g rismjöl
180 g socker
2,2 dl vatten
Socker gör mochin mjukare. Som jag sagt, mochin blir hård när den blir kall, och i det här fallet måste den vara mjukare, så därför använder man mera socker till yukimi-daifuku.